*Kaupallinen yhteistyö: Kameraliike.fi
Kenian Masai Mara, eli Maasai Mara, on niin kuuluisa, että kaikki Avaraa Luontoa katsoneet tietävät mistä on kyse. Samburun luonnonpuiston ja Maasai Maran välissä pysähdyimme Kenian reissulla yhdeksi yöksi Naivasha-järvelle (Naivasha-järvi = Järvi järvi). Naivasha on myös turistien suosima, mutta ehkä ihan vähän vähemmän tunnettu sadunomainen kohde, alle 100 km päässä Nairobista. Lohjanjärvi on Uudenmaan suurin järvi ja Naivasha on vielä siitä hivenen isompi. Hyvin siis mahtuu tuhatkunta virtahepoa lekottelemaan järvessä päivät pitkät.
Naivasha on makeavetinen järvi, joka kuhisee virtahepoja ja vaikka veneretki pikkuruisella paatilla oli ajatuksena todella kuumottava, niin kävelysafari Crescent Islandilla oli todellakin kokemisen arvoinen!
Oli lohdullista ymmärtää, että äärimmäisen reviiritietoiset ja psykopaattimaisesti huvikseen tappavat virtahevot kokee ylemmyydentunnettu järvessä, eivätkä näin ollen lähtökohtaisesti hyökkää veneiden kimppuun – kunhan ihmiset pitävät kohtuullisen välimatkan. Tankkeri-hevot pysyvät pinnan alla 3-5 minuuttia ja piipahtavat pintaan hengittämään. Tätä jatkuu koko päivän, kunnes aurigonlaskun aikaan ne saapuvat yöpymään maalle. Heidän hipiä on liian herkkä auringonvalolle, siksi ne pysyttelevät vedessä all day long.
Kuitenkin ärsytettynä, tai edes kevyesti häirittynä, on erittäin todennäköistä, että ihmisenkin sielu irtoaa ruumista pikajuoksijan vauhdilla, kun virtahepo toteaa, että maallinen aikasi on täten täynnä.
Hassua on, että hehän ovat lähtökohtaisesti kasvissyöjiä.
Naivashan linnut
Ajelimme veneellä parikymmentä minuuttia rannan tietämillä ennen rantautumista saarelle. Kävimme muutaman kymmenen metrin päässä useammasta hippoperheestä. Ne vilkuilivat uteliaina, mutta eivät varsinaisesti tehneet elettäkään suuntaamme. Pelkoni oli, että joku niistä juoksee järvenpohjassa kohti ja yllätyshyökkää kimppuun.
Retkeen kuului myös epäeettiseltä tuntuva hetki, jossa opas vihelsi kiljumerikotkille ja heitti aiemmin kalastetun kalan näytöksenomaisesti veteen. Kotkat vilkuilivat laiskasti puunlatvasta, kunnes yksi lähti liitoon, nappasi kalan vedenpinnasta ja katosi takaisin puunlatvaan viettämään brunssia. Näennäisen harmitonta viihdettä turisteille, mutta jälkikäteen mietin, että ehkä kotkien syöttäminen on kyseenalaista, jos sitä tehdään päivittäin ja sellaisissa määrin, ettei kotkien enää tarvitse saalistaa?
Kotkien lisäksi koko Naivashan alue on täynnä toinen toistaan upeampia lintuja. Näimme mm. kuningaskalastajan, afrikanhanhia, helmikanoja, etelänkruunukurkia, marabuja, iibishaikaroja..
Marabu Kuningaskalastaja
Kiljumerikotkat
Kävelysafari Crescent Islandilla
Naivasha-järvellä sijaitsee Crescentin saari, jonne voi tehdä kävelyretkiä. Crescentin saari on nimestään huolimatta kytkeytynyt mantereeseen, ainakin matalan veden aikaan. Aikoinaan, kun Meryl Streepin tähdittämää ja Karen Blixenistä kertovaa Minun Afrikkani-elokuvaa kuvattiin, tuotiin saarelle safarieläimiä. Siellä ei ole petoja, joten seeprat, gnuut, kirahvit, impalat ja vesiantiloopit elävät saarella sulassa sovussa ilman luontaisia vihollisia. Öisin toki virtahevot rantautuvat saaren rannoille, jolloin muut eläimet mieluiten pitävät välimatkansa niihin. Hotellit myös varoittavat, että rannalle ei ole mitään asiaa klo 18 jälkeen.
* Kaikki tämän postauksen kuvat (kahta erikseen merkittyä lukuunottamatta) on otettu kameraliike.fi’ltä testissä olleella Olympus M.Zuiko 70-300 objektiivilla. Mietittiin Kameraliikkeen kanssa mikä olisi tarpeeksi hyvä ja näppärästi mukana kulkeva zoom-objektiivi, kun runkona on Olympus OM-D E-M5 MK III. Olennaista oli, että kamera olisi hintaluokaltaan saavutettava ja sellainen, joka kulkee helposti laukussa. Olen todella tyytyväinen lopputulokseen. Kun objektiivilla oli kokoa alle 12 senttiä ja painoakin vain 423 grammaa, niin tämä todellakin oli juuri se kompakti safariobjektiivi jota toivoin. Myös valovoima riittää Afrikan auringon alla mainiosti. Pienestä koosta huolimatta objektiivi ei tuntunut muoviselta lelulta, vaan oli jämäkkä käyttää.
Kävelysafarilla eläimet oli välillä niin lähellä, että olisi voinut käyttää jopa 25mm objektiivia, mutta käytännössä telezoom antoi enemmän kuvausmahdollisuuksia. Teen vielä toisen postauksen autosafareista ja siitä, miten kamera siellä toimi.
Viikon ikäinen seepravasa
Paikallisia näkyi järvellä kalastamassa. Joko he seisoivat järvessä matalikossa, kymmenien metrien päässä rannasta tai olivat uimalla tai veneellä päässeet puun nokkaan, jossa tönöttivät onkimassa. Toki he tietävät, missä virtahevot liikuvat, mutta tuntuu silti uskomattomalta, että sinne he menevät sameaan veteen arvaamattomien eläinten sekaan. Sentään krokotiilejä ei Naivashasta löydy.
Kenian tulvat
Muutama vuosi takaperin Naivasha, kuten monet muutkin Kenian järvistä, koki merkittäviä tulvia. Tilanne oli kummallinen ja ongelmallinen, koska järvet harvemmin tulvivat siinä mittakaavassa. Kuivuuteen ja sen tuomiin ongelmiin on totuttu tulvia laajemmin. Tulvia on itseasiassa ollut jo vuodesta 2010, mutta 2020 vedenpinnan sanotaan nousseen jopa 7,5 metriä. Suurimpana yksittäisenä tekijänä tulville on merkittävästi lisääntyneet sateet. Veneretkellä näimme missä vesi oli pahimmillaan ollut. Se oli tuhonnut lukuisia mökkejä ja hotellien rantarakennuksia, mutta myös viljelysatoja menetettiin.
Majoitus Naivashalla
Me olimme yön Lake Naivasha Simba Lodgessa. Hotelli oli todella siisti ja viehättävä, ruuat olivat erinomaisia ja mikä parasta, takapihalla oli lauma seeproja, sekä muutamia vesiantilooppeja. Oltiin aivan rannan tuntumassa, mutta alue oli aidattu, jotta virtahevot pysyvät yöt poissa pihalta. Majoituksia on eri tasoisia ja mm. suomalainen Sari Manninen pitää hotellia Naivashan suunnilla. Vaihtoehtoja siis löytyy!
Suomen matkablogiskenen konkarit, eli Meriharakat, oli sattumalta myös kesäkuussa Keniassa ja juurikin Naivashalla ja Crescent Islandilla. Tykkään Meriharakoiden tavasta kirjoittaa kokemuksistaan kattavasti ja heidän kirjoituksen kuvineen löydät täältä: Kävelysafari Naivasha-järven rannalla
22 Comments
Mikko / Matkalla Missä Milloinkin
2.7.2023 at 22:37Ai vitsit, safarit ovat kyllä ihan parhaita! Olemme olleet vain kerran Keniassa, jolloin kävimme Masai Marassa, Lake Nakurussa ja Samburassa, myös Naivasha oli harkinnassa, mutta jäi tuolloin väliin. Kävelysafarilla ollaan käyty Okavango Deltalla, mukavaa ja jännittävää puuhaa. Venesafareilla ollaan oltu useasti, tykätään myös niistä!
Maisu
3.7.2023 at 09:24Ai että, kiva kuulla! Meiltä jäi Lake Nakuru väliin, mutta se oli myös kiinnostava. Tätä retkeä suunnitelessa mielessä oli myös Okavango Delta, mutta se jäi sitten toiseen kertaa. Olikohan sulla postauksia näistä aiheista – meen heti katsomaan!
Mikko / Matkalla Missä Milloinkin
5.7.2023 at 17:31Nakurusta on: https://www.matkallamissamilloinkin.com/sarvikuonoja-lake-nakurun-kansallispuistossa/
Okavangosta ei ole vielä, mutta sieltäkin on jossain vaiheessa tulossa,tarkoitus olisi loppuvuonna jotain julkaista.
Asko Leppilampi
7.7.2023 at 08:38Kiitos Afrikka-kaipuun herättämisestä. Keniassa olemme olleet, mutta safarit jääneet väliin. Keskityimme siellä yllättäen varpaisteluun, bussimatkailuun ja Nairobiin. Safareilla olemme olleet useita kertoja sen sijaan Ruahan huikean hienossa kansallispuistossa, jossa olemme liikkuneet maastureilla oppaiden kanssa. Noista retkistämme löytyy useita postauksia blogissamme. Tansaniaan on jäänyt iso pala matkailusydämestämme.
Maisu
19.7.2023 at 22:27Kiitos vinkistä, käynkin lukemassa teidän safari-postaukset. Tansania on myös haavaissa, joten safariaiheet kiinnostaa laajemminkin!
Pirkko / Meriharakka
3.7.2023 at 09:27Eipä tosiaan haittaa, jos sattumalta tänä kesänä useampikin meistä matkabloggaajista hehkuttaa Crescent Islandia – on se sen verran upea kohde! Mekin tosiaan kävimme siellä – ja itse asiassa se oli yksi pääsyistä koko kesäkuiselle Afrikan matkallemme! Olimme vierailleet Naivasha-järvellä aikaisemmin, mutta silloin, ryhmämatkalla, ei ollut aikaa kävelylle Crescent Islandilla ja jo silloin, yli 7 vuotta sitten, päätin, että tänne tulemme vielä joskus ja nyt sitten tänä kesänä tulimme. Crescent Islandin lisäksi teimme kävelyjä myös Naivashan alueella olevalla Sanctuary Farmilla, jossa sattui olemaan myös 3-viikkoinen kirahvivauva – wau!
Maisu
5.7.2023 at 13:22Voi apua, te pääsitte näkemään pikkaisen kirahvivauvan – kuulostaa ikimuistoiselta! No, nähtiinhän mekin seepravauva, mutta kirahveissa on jotain maagista. Täytyypä vielä mennä ajatuksella lukemaan teidän postaus tästä paikasta!
Mikaela
4.7.2023 at 16:18Naivasha oli kyllä huippu juuri tän Crescent Islandin takia! Oli upeeta päästä niin lähelle eläimiä, mutta kyse ei kuitenkaan ollut mistään eläintarhasta tai näytöksestä (kuin vaikka tiikerien kanssa Aasiassa).
Maisu
5.7.2023 at 13:21Joo siis juurikin toi, että eläimet saa elää rauhassa ilman, että siitä tehdään sirkushuvia turisteille.
Kati | Täydellisen Kreikan saaren metsästys
5.7.2023 at 10:46Crescent island hyppäsi kyllä aika korkealle toivesafareiden listalla!
Ja niin hienoja kuvia! Valokuvauslaitteiston valinta oli selvästi onnistunut. 👍
Maisu
5.7.2023 at 13:20Kiitos Kati! Kyllä todellakin suosittelen käymään, jos mahdollisuus tulee. 🙂
Anne / Elämää Nomadina
5.7.2023 at 22:36Upea paikka ja hienoja kuvia! Näiden tuoreiden blogipostausten ansiosta Crescent Island on noussut omallekin Kenian listalle ja hyvin todennäköisesti siis mekin tuonne suuntaamme ihastelemaan eläimiä. Nuo virtahevot tosiaan ovat aika pelottavia otuksia, ei ihme jos veneretkellä vähän mietityttää että mitä jos…
Maisu
19.7.2023 at 22:30Kiitos! Ja kiva kuulla, että Kenia ja Crescent Island kiinnostaa. Todellakin lämmin suositus Kenialle eläinten bongauskohteena.
Eveliina / Reissukuume
6.7.2023 at 20:43Huikea postaus: mielettömiä kuvia ja hauskasti kirjoitettua tekstiä, jolle naurahdin useamman kerran! 😀 Varsinkin tuo kuvaus ”hirviöhipoista” pisti hymyilyttämään 😉
Safarit on mulla vielä haavelistalla, mutta kovasti olisi tarkoitus lähteä sitäkin toteuttamaan! Crescent Island on nyt noussut monessa blogissa esille, joten Kenia lienee se kohde, jonne suunnataan eläimiä pällistelemään 🙂
Maisu
19.7.2023 at 22:28Kiitos, kiva kuulla että postaus ilahdutti! Todellakin lämmin suositus Kenialle, sekä Meriharakoiden blogipostaukselle aiheesta.
Teen vielä ainakin toisen postauksen Keniasta ja siitä, miten eri luonnonpuistot erosivat toisistaan. Masai Mara oli upea, mutta ”kaikki” menee sinne. Siellä on paljon muitakin vähemmän turistisia paikkoja, joissa kuitenkin pääsee näkemään aikalailla samat eläimet.
Tanja / Tädin ja tytön matkablogi
8.7.2023 at 11:36Oi, luin aiemmin Meriharakoiden jutun aiheesta muttei tosiaan yhtään haitannut 🤩 todella kiva tuo kävelysafari, uskon että siinä saa hyvä tuntuman luontoon, vähän kuin olisi sisällä siellä Avarassa luonnossa ⭐️ kiitos tästä kivasta postauksesta
Maisu
19.7.2023 at 22:25Kiitos kommentista! Tykkäsin Meriharakoiden postauksessa siitä, miten kattavasti he kirjoittavat kokemastaan. Ja kyllä, oon aivan samaa mieltä tosta Avara Luonto -kokemuksesta!
finintirol
8.7.2023 at 11:58Afrikan luonto on kyllä mielenkiintoista. Kerran olen päässyt parin päivän pyrähdykselle Zwasimaahan, mutta se oli työreissu eikä paljon kerinnyt ympäristöön tutustumaan. Tosin ajaessamme asiakkaan luokse teimme nopean kierroksen vuokra-autolla safarilla. Nähtiin kyllä melko kattava kokoelma Afrikan eläimiä tunnin tai parin ajolla.
Maisu
19.7.2023 at 22:24Siis sanopa muuta! Mulle jäi kamala palo päästä näkemään enemmän Afrikkaa. Se oli jotenkin todella arjesta irrottava tunne olla safarilla. Ja yhdellä parituntisella safariajolla voi todellakin nähdä valtavan kirjon eläimiä. Toi Zwasimaa ja viereinen Etelä-Afrikka kyllä kiinnostaa erityisesti.
Annemaria/Samppanjaa muovimukista
8.7.2023 at 20:31Wau. Masai Marassa käyty vuosia sitten, mutta tämä Crescent Island näyttää kyllä ihan mahtavalta. Kyllä sulla on hienoja kuvia. Omalla safarimatkallani harmittelin huonoa kuvakalustoani. Niin paljon olisi ollut upeaa kuvattavaa, mutta heikoilla vehkeillä ei saanut sellaista lopputulosta kuin olisin halunnut.
Maisu
19.7.2023 at 22:23Kiitos! Meille opas mainitsin yhden safariajon yhteydessä, että osalla oppaista on paine ajaa turistit liiankin lähelle eläimiä, koska tyypillisesti turisteilla on kamerakännykät mukana ja vaikka olisi kamera, niin harvemmalla on sellaiset objektiivit, joilla saa hyvää kuvaa kymmenien metrien päästä. Oppaat voi toki saada sakot puistonvartijoilta ja todennäköisesti 1-2 safariajoa jää väliin mikäli näin käy, mutta erityisesti varakkaammat turistit saattaa maksaa mahdolliset sakot. Lopputuloksena kuitenkin on, että eläimethän siitä todennäköisimmin kärsii, jos mennään häiritsemään jahtia tms.
umer23Raick
23.8.2024 at 10:12Hello!
Good luck 🙂