Yhteistyössä Visit Lohja
Tutustuin lapsuuden ja nuoruuden kotikaupunkiini Lohjaan tarkemmin Visit Lohjan matkailualan ammattilaisten johdolla, ja miten yllättävää olikaan kaikki se, mitä en entisestä kotikaupungistani tiennyt. Niille, jotka eivät tiedä Lohjasta mitään, kerrottakoon, että se sijaitsee Länsi-Uudellamaalla, siellä on valtavasti kaunista luontoa, iso järvi, asukkaita kuntaliitosten myötä yli 46 000 ja Helsinkiin ajaa noin 40 minuutissa.
Oppaana toimi erinomainen Virve Haahti The Guide, ja tämän opastetun päivän myötä havahduin siihen, että tunnen lapsuuden kotikaupunkini aivan eri tavalla, kuin miten matkailijat ilman tunnesidettä sen näkevät. Juuri siitä syystä päätin yhdistää nämä kaksi asiaa ja osallistua Visit Lohjan tälle vuodelle lanseeraamaan Lähiloma-haasteeseen. Tätä nykyä asun naapurikunnassa, joten senkin osalta lähiloma Lohjalle oli sujuvaa ja hauskaa toteuttaa.
Mikä Lähiloma-haaste?
”Ensimmäistä kertaa järjestettävä Visitlohjan lähilomahaaste on leikkimielinen, koko vuoden kestävä matka- ja lomahaaste, jossa saat 24 erilaista tapaa tutustua lähiympäristöön ja kotimaan matkailuun. Idea lähilomahaasteeseen on lähtenyt kotimaan matkailun kiinnostuksen kasvusta ja matkailijoiden tarpeesta löytää ekologisempia vaihtoehtoja lomailuun. ” -Visit Lohja.
Katso tästä vinkkejä haasteen toteuttamiseen. Hyvin suunnitellun ja toteutetun päivän ansiosta minä sain yhdistettyä usean kohteen tähän Lohja-päivään ja tässä minun Lähiloma-lista:
6. Vieraile naapurikunnan matkailukohteessa
9. Käy luontopolulla (ja nauti nuotion lämmöstä)
12. Tutustu paikallisiin käsityötuotteisiin
13. Käy kahvilassa nauttimassa kuppi kuumaa ja paikallisia herkkuja
18. Käy taidenäyttelyssä
20. Käy paikallismuseossa
24. Kirjoita tai kerro jotain kivaa kotikaupungistasi sosiaalisen median kanaviin
Entäpä ne parhaat vinkit Lohjalle?
Aloitimme aamun Lohjansaaren luontopolulla, kohteena Paavolan tammi. Olen vieraillut Lohjansaaressa useita kertoja elämäni aikana ja asunut 20 km päässä, mutta vasta nyt oppaan johdolla päädyin Paavolan tammelle. Lohjansaari ylipäätään on kasvustoltaan poikkeuksellisen rikasta aluetta, mutta Paavolan tammi erottuu erityisesti edukseen sekä jylhän koon että helpon saavutettavuuden ansiosta. Alueesta on tehty retkikohde köysiaitoineen ja älä astu juurille-kieltokyltteineen, mutta en kokenut niitä häiritseviksi, sillä tammivanhus, jonka ympärysmitta on huikeat 668cm, on silti massiivinen ja upea näky. Paikka varmasti näyttää erilaiselta riippuen vuorokauden- ja vuodenajasta. Ruskaretki tammelle näihin aikoihin onkin erinomainen idea!
Tammelta ajoimme Lohjan keskustaan. Kaikki seuraavat kohteet olivat mukavasti kävelymatkan päässä toisistaan. Piipahdimme Tuulentuvassa, jossa on paikallisten käsitöiden myyntinäyttely. Paikka oli täynnä upeita ja laadukkaita käsitöitä, joten päädyin tietenkin ostamaan itselleni korvakorut. Tuulentuvan kanssa samassa sievässä keltaisessa puurakennuksessa on Kahvila Liisa, jossa söimme kevyen lounaan. Olen käynyt Kahvila Liisassa lukuisia kertoja, sillä sama omistaja on jo yli 30 vuoden ajan pitänyt tukevasti yllä Lohjan kahvilakulttuuria. Kahvilarakennuksen vieressä oleva isompi keltainen puurakennus on toiminut aikoinaan kouluna, siinä missä sävysävyyn oleva kahvilarakennus puolestaan rehtorin asuntona. Kahvilakin on saanut nimensä talossa asuneen rehtorin vaimon, Liisan, mukaan.
Taltutettuamme orastavan nälän siirryimme kadun toiselle puolelle Lohjan Pyhän Laurin kirkkoon. Vaikka uskonto ei ole osa arkeani, niin olen käynyt tässä valtavassa ja upeassa kivikirkossa useissa tapahtumissa elämäni aikana. Kirkko todellakin on kokemisen arvoinen niin historiansa kuin akustiikkansa osalta. Meille kävi tuuri, sillä tällä kertaa pääsimme sattumalta kuulemaan urkuharjoituksia samalla kun tutustuin tarkemmin kirkon yksityiskohtiin.
Kirkolta siirryimme hautausmaan läpi Lohjan Museolle, johon olin toivonut visiittiä Heikki Willamon ”kohtaamisia”-valokuvanäyttelyn takia (esillä vielä su 27.10. asti), mutta kävi ilmi, että museo on kokonaisuudessaan todella kattava ja laadukas sisällöltään ja sieltä löytyi erityisesti mielenkiintoista paikallishistoriaa kautta aikain, sekä muun muassa Arabian astioiden kattava näyttely ja vintillinen vanhoja kulkupelejä, eli hevosvetoisia kärryjä, ruumisvankkureita yms.
Plus 9 muuta tärppiä
Tässä vielä muita tärppejä Lohjalle.
- Vuotuiset omenakarnevaalit
- Menneen ajan joulumarkkinat la 14. – su 15.12.2019
- Laavujen kierros (muutama on vielä syksyllä!)
- Karnaistenkorpi – ulkoilualue, luontopolkuja, lampia ja nuotiopaikkoja
- Virkistysuimala Neidonkeidas (ja viereiset harjun portaat, muut ulkoilureitit ja kuntosali)
- Vanha Kalkki-Petterin kalkkitehdas – erinomainen valokuvauslokaatio
- Lukuisat muut kahvilat
- Tytyrin Kaivos, jossa lapsille löytyy erikseen Tytyrin Tyyra-kierros
- Vivamo ja Pyhän Birgitan pikkiriikkinen kappeli. Kiva pieni kävelymatka ja korkealta aukeaa mahtavat näkymät Lohjanjärvelle. Matkanvarrella ulkona saattaa joko olla lampaita, tai olla olematta.
Jos Lähiloma-haaste innostaa ja päätät kirjoittaa aiheesta, lisää tämän postauksen kommenttikenttään linkki julkaisuusi. Voit myös tägätä instagramissa minut @maijuc sekä @visitlohja. Käytä tunnisteena #lähilomahaaste. Tämän postauksen myötä haluan haastaa lähilomailuun muutaman matkailijan, joita seuraan blogi- ja instamaailmoissa.
Mäyräkoirafanina haastan ehdottomasti Pöndekengissä Miran ja Sava-koiran seikkailemaan kotialueillaan.
Appamatkustaa – eläkeläispariskunnan retkipäiväkirjoja on mukavaa lukea, miltä teidän lähiloma näyttäisi?
Instagramissa @ikuinenmatkakuume kiertelee viehättäviä kohteita ympäri maailmaa, olisiko nyt hyvä hetki lähilomalle?
6 Comments
sari / matkalla lähelle tai kauas
3.10.2019 at 21:03Kiva kirjoitus Lohjasta. Tuo Paavolan tammi on kyllä vaikuttava! Pitäisikö tarttua haasteeseen. Saisin Naantalista kasaan vastaavan jutun.
Maisu
3.10.2019 at 21:29Kiitos. Tartu ihmeessä haasteeseen, luen mielelläni ja ylipäätään näille lähialuepostauksille tuntuu olevan lukijoita. 🙂
Kohteena maailma / Rami
6.10.2019 at 23:47Mun mielestä tällaiset lähimatkailut ovat usein parhaita reissuja! Niissä tulee vastaan sellaisia yllätyksiä, mitä ei odottanut. Lähimatkailusta ja kotimaanmatkailusta porukka saisi paljon enemmän irti, jos näkisivät niiden suunnitteluun yhtä paljon vaivaa kuten esimerkiksi Euroopan kaupunkilomille. On nimittäin helppo todeta ”Että Lohjalla ei ole mitään”, jos ei ole etukäteen yrittänyt ottaa selvää mitä on Lohjalla tarjottavana.
Jos itse lähtisin lomailemaan tai käymään Lohjalla, niin pääkohteena olisi Mikko Utterin ravintola. En siellä ole vielä käynyt, mutta se olisi pelkästään makumatkan arvoinen. Sen varaan olisi helppo lähteä rakentamaan reissua…
Maisu
15.10.2019 at 09:50Todella hyvä pointti, että lähimatkailukin ansaitsisi vaivannäköä. Helposti saa itselleen kasaan fiaskon, jos ulkomailla lähtee täysin pohjatyötä vailla uuteen kaupunkiin, joten miksi asia olisi sen kummempi kotimaassakaan. Ja mitä MIkko Utteriin tulee, olen myös kuullu valtavasti hyvää, mutten vielä ole päässyt käymään asti. Pitääpä ottaa talven agendalle.
Virpi/Hätälasku matkablogi
12.10.2019 at 10:47Lohjalla en ole koskaan käynyt. Vaikuttaa varsin mukavalle kaupungille. Itse tykkään kovasti lähimatkailusta ja olen paljon sitä harrastanutkin. Jännä miten varmasti jokaiselta paikkakunnalta löytyy jotain mielenkiintoisia nähtävyyksiä, jotka ovat täysin pimennossa suurelta yleisöltä ja monesti ihan lähiseudun asukkailtakin.
Maisu
15.10.2019 at 09:48Mukava kuulla, että on muitakin lähimatkailun ystäviä. 🙂