Italia Yleinen

Voiko ulkomaille jo matkustaa?

Voiko jo matkustaa? Millaista on matkustaminen pandemian jälkeen? Mitä asiakirjoja tarvitaan? Miten Covid-19 näkyi matkalla? Entäpä ne maskit?

Lähdimme puolison kanssa kiertämään Pohjois-Italiaa kahdeksi viikoksi vuokra-autolla. Ostettiin lennot tapojemme mukaisesti noin kuukautta ennen lähtöpäivää. Lennettiin Ryanairilla (Malta Airin operoimana) Lappeenrannasta Milanon viereen Bergamoon. Suorat 3h lennot maksoi noin 230 euroa kahdelta aikuiselta. Matka-ajankohta oli syyskuun puoliväli (2021).

Olimme molemmat saaneet kaksi koronarokotetta jo hyvissä ajoin, joten latasimme rokotustodistukset, eli green passit, puhelimiimme ja varmuudeksi tulostimme näistä useamman kopion mukaan.

Tämän lisäksi Italia vaatii passenger locator formsin täyttämistä etukäteen. Lomakkeessa kyseltiin henkilötietojen lisäksi mm. kohdetta/kohteita, joihin on menossa. Ryanairilta tuli mukavasti etukäteen sähköposti, jossa oli suora linkki sivustolle, jonne pystyi kirjautumaan ja jossa tämä täytettiin. Otin tästäkin pdf-dokkarit talteen ja printtasin muutaman kopion mukaan.

Sekä rokotustodistus että Passenger locator form tarkistettiin Lappeenrannan lentokentän check-inissä. Italian päässä kukaan ei tarkistanut mitään kun saavuimme maahan.

Alpit
Alpit

Miten pandemia näkyi Italiassa?

Lennolla oli maskipakko, kuten koko Italiassa muutoinkin. Maski tuli olla naamalla kun meni ruokakauppaan, ravintolaan, tai mihin tahansa sisätilaan. Monessa paikassa ovella sisäänpääsyn yhteydessä myös luettiin rokotustodistuksen QR-koodi, joten puhelimessa ollut versio riitti hyvin. Muutamissa paikoissa puolestaan luettiin ruumiinlämpö ranteesta. Osassa paikoista ketään ei kiinnostanut mikään. Ravintoloiden terasseille sai kuitenkin mennä ilman rokotustodistuksia.

Hotellien aamupalat puolestan olivat hyyyyvin karsittuja. Tarjolla oli jenkkityylisiä muoviin yksittäispakattuja kuivia känttyjä, eli muffineja, kuivahtaneita croisantteja, hilloja, ja leipää, jonka koostumus muistutti pölyä. Toisaalta jos hotellilla oli buffet-aamiainen, oli paikalla erikseen henkilökunta tarjoilemassa pyynnöstä. Pienemmissä Boutique-hotelleissa, tai esimerkiksi viinitilalla, oli maittava, monipuolinen ja terveellinen aamupala. Taso siis vaihteli radikaalisti.

Matkustamisen solmukohdat olivatkin lähinnä Suomen päässä lentokentällä. Toki kotiinpaluu Bergamon lentokentältä oli vähän ruuhkainen, mutta ei niinkään koronaan liittyvistä syistä, vaan ennemminkin heikkojen resurssien johdosta.

Voiko tänne jo matkustaa?
Tre Cime Di Lavadero, Dolomiitit

Matkavakuutus huomio!

Meillä on molemmilla toistaiseksi voimassaolevat matkavakuutukset, eli niissä ei ole erikseen poissuljettu pandemiaan liittyvää sairastumista. Suosittelen käymään joka tapauksessa oman vakuutusturvan aina läpi, mutta erityisesti matkustamiseen liittyen. Jos matkalla jotain tapahtuu, on raskasta ja yksinäistä saada sairaana tai loukkaantuneena tarvitsemaansa hoitoa ja apua. Toki EU-maissa on käytössä Eurooppalainen sairaanhoitokortti, mutta se ei ole vakuutus, vaan takaa lääketieteellisesti välttämättömän sairaanhoidon kun oleskelet tilapäisesti EU- tai Eta-maissa, Sveitsissä, Briteissä, Pohjois-Irlannissa (Kela.fi).

Aamutee viinitilalla
Viinitilan aamuteet

Minne seuraavaksi?

Voiko matkustaa? Pandeamian puolesta voi. Meillä ei seuraavaa matkaa ole vielä varattuna. Loppuvuodelle olisi muutama vaihtoehto. Toisaalta Finnair avasi juuri tarjoukset ensi vuodelle: suora lento Los Angelesiin 470 eur. Katsotaan.

Huomionarvoista oli, että sain IG:ssä paljon ilahtuneita kommentteja kun ”uskalsin matkustaa”. En jotenkin itse nähnyt tätä uskaltamiskysymyksenä, kun liikuimme vuokra-autolla ja pitäydyimme omissa oloissamme. Vielä kun Suomeen palatessa oma ig-feedi oli tulvillaan postauksia ihmisistä, jotka olivat nauttimassa Suomen yöelämästä baareissa ja ravintoloissa. En siis itse ainakaan kokenut minkäänlaista sosiaalista painetta matkustamisesta – päin vastoin.

Jos Rooma kiinnostaa, niin tässä vanhemmat fiilistelypostaukset vuodelta 2017.

Toinen asia tietysti on matkustamisen eettisyys vihreisiin arvoihin peilaten, mutta se aihe kyllä ansaitsee kokonaan oman postauksen.

You Might Also Like

3 Comments

 • Reply
  Mikaela
  29.9.2021 at 13:19

  Kyllä tää vaan on hyvin ilahduttava tunne, että pandemia alkaa pikkuhiljaa mennä ohi! Nyt vaan toivotaan, että tilanne ei ota ainakaan takapakkia enää kovasti!

  • Reply
   Maisu
   29.9.2021 at 13:30

   Nimenomaan näin! Kyllä tässä ehti jo kaivata ulkomaan lomailua ja sellaista ulkomaanreissun tuomaa vapaudentunnetta.

 • Reply
  Mikko / Matkalla Missä Milloinkin
  5.1.2022 at 00:33

  Päätikkö ostaa lippuja sinne Los Angelesiin tai jonnekin muualle? Meillä olisi itsellämme liput Meksikoon, mutta aikalailla tässa sää jännittää, että mitä Omikronin kanssa mahtaa käydä, että perutaanko lennot / estetäänkö maahantaulo tms.

Leave a Reply