Amerikka Teksas USA

Hyvä paha Teksas

Teksas oli roadtrippimme aloituspiste, kun syyskuussa vietimme kuukauden häämatkan USA:n etelävaltioita kierrellen. Suoria lentoja ei lähistölle toistaiseksi kulje, mutta Norwegian lentää Lontoosta Austiniin, joten varasimme Helsinki-Austin lennot välilaskulla Gatwickilla. Vaikka Teksas on tämän postauksen aihe, niin sen lisäksi piipahdimme Tennesseessä, Louisianassa, Mississippissä, Kentuckyssä, Arkansassa ja Alabamassa (kahdessa viimeisessä onneksi vain läpiajon verran).

Tämä oli kuudes USA:n matkani, viides road trip. Käytyjä osavaltioita on nyt kertynyt 20, joten reissu ei vaatinut samalla tavalla ennakkosuunnittelua, kun kokemusta liikkumisesta ja hyvistä käytännöistä alkaa jo olla. Auton vuokraaminen, vakuutusasiat ja liikkuminen on helppoa ja sujuvaa. Tankkaukset ei enää aiheuta päänvaivaa ja dinerissa on jo helppo päättää mitä aamupalaksi haluaa. Taustatyötä siis oikeastaan vaatii vain selvitys asioista/paikoista/kohteista, joita halutaan nähdä ja kokea, sekä majapaikkojen vertailu ja parhaan bongaaminen.

2019 syys-lokakuussa etelävaltioissa oli poikkeuksellisen kuumaa, 34-38 astetta liki joka päivä. Se himmensi ulkoilmaintoa yllättävän paljon, mutta koska jenkit on autoilun luvattu maa, niin vuokrasimme Hertziltä Cadillac XT5 luxusmaasturin, jolla kelpasi kulkea tummennettujen ikkunoiden, ilmastoinnin ja penkinviilentimien kanssa.

Cadillac XT5 vuokra-auto
Cadillac XT5, joskin kuvattuna kevään road tripillä, route 66:lla

Hyvä paha Teksas?

Teksas on tunnettu monista negatiivisista ilmiöistään niin sosioekonomisesti kuin vaikkapa lainsäädännän osalta. Kuolemantuomiot, kansallismielisyys, Make America Great Again, just to name few. Olin itsekin skeptinen, vaan kävipä ilmi, että osavaltiolla oli tarjolla todella paljon muutakin. Kohtasimme enemmän ystävällisiä ja huomaavaisia ihmisiä, Trump-kriittisyyttä, upeita kyliä ja kaupunkeja, kulttuuria ja erinomaista ruokaa, kuin negatiivissävytteistä redneck-henkeä.

Majoituimme Airbnb:n kautta niin valtavassa matkailuautossa kuin isoissa taloissa talonomistajien kanssa ja juttelimme säästä, politiikasta, matkustelusta ja maailmanmenosta, elokuvista, tv-sarjoista, hyväntekeväisyydestä ja jos vaikka mistä.

Teksas on valtava alue, Yhdysvaltojen toiseksi suurin osavaltio Alaskan jälkeen, joten kuukaudessa ei ollut mahdollista kiertää edes kaikkia suurimpia kaupunkeja, sillä halusimme käydä viereisissäkin osavaltioissa. Austinin lisäksi vierailimme Fredericksburgissa, Arlingtonissa, Fort Worthissa, Dallasissa ja Houstonissa. Alkuperäinen suunnitelma kiertojärjestyksestä meni uusiksi, sillä saapuessamme myrsky ja tulvat riepotteli Houstonin ympäristöä, joten lähdimme improvisoimaan reittiä uusiksi.

Nyt, noin 3kk reissun jälkeen, ensimmäisenä tulee mieleen miten vaikeaa Houstonissa oli ajaa. Olen ajanut jenkkien teillä liki 10t km, niin ahtaassa New Yorkissa, loputtomien kaistojen Los Angelesissä kuin neonvalojen loisteessa Las Vegasissa. Silti Houstonin liittymät tuntuivat poikkeuksellisen sekavilta ja siltä, että ”hups! Meni jo!”.

Mikä siinä Teksasissa sitten oli niin hyvää?

”Teksasissa kaikki on suurempaa” on hauskaa siksi, että se on aivan totta. Teksasille oli kova pala, kun heidän Capitol ei enää ollutkaan maan korkein. Mikä tragedia. Teksasissa myös tiet tuntuu leveämmiltä, autot isommilta, parkkipaikat valtavilta. Myös etäisyydet on pitkiä. Siellä sun täällä on kieltokylttejä joissa ohjataan pitämään aseet poissa ravintoloista ja kaupoista.

 • Austin ja ruoka! Ruokarekkoja löytyy kaikkialta, mutta rekkaparkit ovat hauskoja, sillä sieltä löytyy kaiken maailman ruokakulttuurit samasta rykelmästä. Kannattaa maistaa ainakin tacoja ja jäädytettyjä hedelmiä vapaavalintaisella överikuorrutuksella, kuten vaikkapa pähkinäsuklaalla tai peanut butterilla.
 • Austinin State Capitol, eli osalvaltion kongressitalo on näkemisen arvoinen. Se on iso, mutta enää vain toiseksi korkein, Louisianan jälkeen. Kongressitalossa tehdään 45 minuutin ilmaisia esittelykierroksia – mielenkiintoinen pala historiaa ja nykyaikaa!
 • Lepakot! Austinin sillan alta lähtee ilmeisesti noin 1,5 miljoonaa lepakkoa joka ilta saalistusretkelle. Paitsi sadekelillä. Joka ilta satoi, joten missasimme lepakot.
 • Dallas Sixth Floor JFK-museo
  Museo on rakennettu nimensä mukaisesti kuudenteen kerrokseen, siihen kulmaan josta presidentti John F. Kennedy ammuttiin kuoliaaksi. Museo on kattava audiovisuaalinen kokemus, mutta siellä on myös paljon muitakin, joten mene ajoissa tai varaa hyvin aikaa, sillä kierros on pitkä, helposti 2-3 tuntia. Siellä myös aktiivisesti pyritään sulkemaan pois skeptikkojen salaliittoteoriat. Se kulma, josta JFK kuulemma ammuttiin, on rekonstruoitu ja lasitettu.
 • Tai jos urheilu on enemmän juttusi, käy katsomassa Arlingtonissa baseballia ja ihmettele sekä pelin verkkaista tahtia että katsojien haahuilua kaikkialla muualla kuin katsomossa.
 • Johnson Space Center, Houston
  Tavisliput maksaa noin 30$, mutta innokkaille on tarjolla myös lounasmahdollisuus astronautin kanssa. Ohjatut kierrokset voivat ilmeisesti olla erinomaisia – tai sitten ei. Meille sattui kesätyöhenkinen ”ei paljoa kiinnosta”-mimmi, valitettavasti. Ääni kuului hyvin vaihtelevasti kaikille, mimmi puhui monotonisesti ulkoa opetellut fraasit ja puhui myös vain ja ainoastaan pakolliset. Näimme kuitenkin muita ryhmiä, joissa opas oli innokas ja tuntui kertovat mielenkiintoisia faktoja pakollisten lisäksi.
 • Houston Graffiti Building
  Urbaanin katutaiteen upea keskittymä. Paikalla on myös museo, joka on aika harvoin auki. Paikka on nopeasti kierretty, mutta jos haluaa tutkia tarkemmin ja keskittyä vaikkapa täydellisen ig-kuvan metsästykseen, niin aikaa kannattaa varata enemmän.
 • Fredericksburg
  Viehättävä pieni Saksalaiskylä parin tunnin ajomatkan päässä Austinista.
  Kylä on todellakin sievä. Siellä voi piipahtaa kirkossa seuraamassa paikallista messumeininkiä, ostaa aidon stetsonin todelliselta texasilaiselta tai testailla viinejä, hilloja sekä omaa sietokykyä vaarallisen tulisissa chilikastikkeissa.
Fredericksburgin pääkatu, Teksas
Fredericksburg
 • Fort Worth Stockyards
  Tämä länkkärihenkinen kylä ja päivittäiset karjanajot on vahvasti turisteille suunnattu, mutta silti aivan hauska päiväretkikohde. Karjanajon lisäksi voit eksyttää itsesi oikeaan labyrinttiin tai käydä lyhyellä ratsastusretkellä. Kiertele vanhaa juna-asemaa tai osta vaikka bootsit. En kuitenkaan kannata kuvan ottoa paikalle tuotujen nenästä kiinnitettyjen härkien kanssa, tai niillä ratsastaen, sillä niitä lähinnä seisotetaan tympeästi asfaltilla.
Fort Worth Stockyardsin pääkatu
Fort Worth Stockyards
Karjanajo Teksasilaiseen tyyliin
Fort Worth stockyards, Teksas

Teksas on näiden lisäksi täynnä musiikkia, ruokaa, viiniä, vintageliikkeitä, maatiloja ja tapahtumia.

Baari, Teksas
Paikallinen kuppila
Beer Pongia etelävaltioissa
Beer Pong
Bloggaaja, stetson ja Teksas

So long, Teksas!
Oletko sinä käynyt Teksasissa, tai kiinnostaisiko?

You Might Also Like

8 Comments

 • Reply
  Mikaela
  6.1.2020 at 14:58

  Kuulostaa vähän liian kuumalta mun makuun. Mutta en varmasti sanoisi ei tilaisuuden tullen 💁🏼‍♀️

  Oon haikaillu pizzaa pari päivää ja tää postaus toi mieleen ihanan jenkkiläisen pepperonipizzan ❤️

  • Reply
   Maisu
   6.1.2020 at 15:22

   Uuh, lemppariruokamuistoja jenkeistä on kyl drive-in leffateatteri ja kunnon jenkkopitsa eväänä!

 • Reply
  Mikko / Matkalla Missä Milloinkin
  6.1.2020 at 21:56

  En ole käynyt Teksasissa, mutta tulevalla Pohjois-Amerikan matkalla Teksas oli hyvin lähellä päästä käyntilistalle. Varsinkin Big Bendin kansallispuisto ja miksei myös Guadalupe Mountainsin kansallispuisto. Aika ei kuitenkaan riittänyt eikä Teksas nyt ainakaan tälle matkalle osu.

  • Reply
   Maisu
   7.1.2020 at 08:55

   Pelkkä USA on niin valtava, että tehtävää ja nähtävää on loputtomiin. Itsellänihän on oma USA bucket list olemassa tästä syystä 🙂 Mahtavaa reissua!

 • Reply
  Taina
  12.1.2020 at 21:52

  Kiva lukea, että Teksas ei ollut ihan pelkkää stereotypiaansa koko ajan. Itse en ole koskaan ollut, mutta onneksi tapaamani teksasilaiset on olleet kaikkea muuta kuin pro-Trump. Teksas ei oo mulle ehkä se paikka, mihin jenkkilässä ekana hinkuisin, tosin Austinista oon kuullut paljon hyvää. Tilaisuuden tullen toki Teksasiinkin menisin mieluusti.

  • Reply
   Maisu
   12.1.2020 at 22:57

   Ymmärrän täysin ajatuksesi. Ei se ollut munkaan top-millään listalla. Kunnes sitten puoliso alkoi vaivihkaa ylipuhua – ja onneksi niin! 🙂

 • Reply
  Katja
  14.1.2020 at 08:27

  Teksasissa tuli käytyä 2017 lokakuussa, myöskin häämatkalla. Tosin me vain ajettiin läpi ja yövyttiin yhden yön verran Amarillossa, ei jäänyt tuosta vierailusta oikeen mitään käteen. Hotellin muistan juuri ja juuri millainen se oli, ja sen että navi ei meinannut millään löytää meitä perille hotellille vaan yritti kivenkovaan ohjata meidät yhden sillan alle, heh… kai sinne olisi sekaan mahtunut kodittomien viereen :/
  Varmaankin vielä joskus tulee toisenkin kerran noille suunnille eksyttyä, joskin nyt ainakin seuraavat kolme jenkkeihin suuntautuvaa roadtrip matkaa menee ihan eri suunnille 😀

  • Reply
   Maisu
   14.1.2020 at 09:34

   Voi ei, erehtyvä navi on toisinaan aika raskasta!

   Itse voisin hyvin palata Austinin ruokarekkojen ääreen, pikkukyliin ja San Antonioon, mutta en ihan vielä. Ensin on muuta nähtävää!

Leave a Reply