Eurooppa Tšekki

Keväinen viikonloppu Prahassa

Kävin Prahassa huhtikuun puolivälissä työmatkalla ja Tsekki oli käymieni maiden listalla sijalla 36. Siitä huolimatta, että kyseessä oli työmatka, tai ehkä sen ansiosta, ehdin kuitenkin saada ihan hyvän yleiskuvan kaupungista. Keväinen viikonloppu Prahassa oli ihan tarpeeksi. Tai siis. Koin saavani tarpeeksi hyvän kuvan kaupungista, vaikka tietenkin vain muutama tunti siellä täällä ei riitä syvälliseen tutustumiseen. Tuli jopa sellainen tunne, että jos olisin jäänyt pidemmäksi aikaa olisi pitänyt alkaa ihan etsiä tekemistä, eikä pelkkä vaeltelu turistien täyteisellä kaupungilla olisi enää riittänyt.

Ehdin kokea Strahovin kukkulan ja lounaan panimoravintolassa, illalliset Lokal Dlouhaassa ja Next Door Imperial Praguq-ravintolassa, risteilyn jokilaivalla, sekä kiertelyä kaupungilla. Maistelin munkkitötteröä Nutellalla ja grillileipiä torilla. Vegaanisia tai pelkkiä kasvisruokia tuntui olevan maltillisesti, mutta kalaa ja kanaa syöville löytyi jo vaihtoehtoja enemmän. Lihansyöjille ja oluen juojillehan Prahassa löytyy tarjontaa, mutta erikoisruokavaliot vaativat etukäteissuunnittelua.

Yövyin Grand Majestic Plaza hotellissa, jonka sijainti oli erinomainen. Hotellin aula kuitenkin dunkkasi niin vahvasti suihkutettavilta hajusteilta, että hajuherkille sitä ei kyllä voi suositella.

Syötävää, koettavaa ja nähtävää

Perinteisten ruokien perässä kulkevalle Strahovin panimoravintolasta saa klassikkoa, eli leivän sisään tehtyä gulassikeittoa. Kasvissyöjälle löytyi todella maukas sienipasta. Lounaan jälkeen voi sulatella kuljeskelemalla kukkulan ympäristössä mukulakivikaduilla ja ihailla niin maisemia kuin rakennuksia.
Myös Lokal Dlouha tarjosi perinteisiä ruokia. Juustoja, kasviksia, fetasalaattia, tartar-lihaa, voipaahdettuja leipiä valkosipulilla (hiero valkosipulinkynttä leipään, mutta tiedosta, että valkosipuli on voimakasta!), kana- ja lihapaloja, sekä leivitettyä kanaa ja porsasta. Ruokaa tulee paljon ja ne jaetaan pöytäkunnittain. Ravintola on meluisa, mutta silti tunnelmallinen. Oman pöydän kesken pystyy kyllä keskustelemaan, mutta naapuripöytää ei enää kuulekaan. Erikoista oli, että ravintola on kapea mutta syvyydeltään yhden kadunvälin verran. Illan aikana jonkun koira tuli katsastamaan ruokatarjontaa. Kukaan ei tiennyt kenen, mutta siinä se jonon jatkona meni.

Next Door Imperial Prague. Jos haluat hemmotella itseäsi tyylikkäällä kangasservetti-ravintolalla ja erinomaisella ruualla, on tässä sopiva kohde. Marmoroituun vessaan meinasi eksyä, keittiön toimintaa pystyy seuraamaan pöydästä, ja ravintolan omistaa paikallinen julkkiskokki. Ja tietenkin ruuat olivat todella maukkaita ja taidolla tehtyjä.

Next Door Imperial menu

Suklaatorttu

Mitä jokiristeilyyn tulee, niin sellainen on toki aivan hauskaa ajanvietettä porukalla, erityisesti jos olut tai muutama kiinnostelee. Yksin ja sateisella kelillä en välttämättä itse saisi risteilystä niin paljoa irti, että siitä maksaisin. Mutta juoman ja oppaan kanssa aivan kelvollista ajanvietettä.

Kaupungilla on myös toreja ja kojuja, joiden parissa voi kierrellä ja viettää aikaa. Kannattaa maistella paikallisia herkkuja, erityisesti munkkitötteröä. Siinä sielu lepää kun jyystää lämmintä munkkitötteröä kitusiin, nauttiin mieleistä juomaa kevätauringossa ja seurailee maailmaa. Viikonloppu Prahassa oli töistä huolimatta ilahduttava ja rento.

Suosittelen etsimään sellaisen kaupunkikierroksen, joka sopii omaan reissuagendaan ja jossa on paikallinen, tai muu kaupungin ja historian hyvin tunteva henkilö opastamassa ja kertomassa värikkäästä historiasta, sillä se on erinomainen keino saada kaupunkiin syvyyttä.

Huomion arvoista on, että Praha on todella täynnä turisteja. Koko Eurooppa tuntuu matkustavan sinne, mutta jos tämä ei haittaa niin ei muuta kuin reissuvihko auki ja suunnitelmaa kasaamaan.

Praha Strahovin kukkulalta

 

Prahan kadut

Vltava-joki

 

 

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply
    Mikko / Matkalla Missä Milloinkin
    3.5.2023 at 08:44

    Hyvän yleiskuvan Prahasta tosiaan työmatkasi aikana ehdit saamaan. Ja kyllähän siellä ne keskeiset ja kuuluisimmat paikat tosiaan katsoo varsin nopeasti. Toisaalta, Praha on ihan mukava paikka ihan vain oleskeluun ja yleiseen kiertelyynkin. Tuo tosin on hyvä muistaa, että ruuhkainen kaupunki kuitenkin on.

Leave a Reply