Espanja Eurooppa Kanariansaaret

Ennakkoluulojeni Kanariansaaret

Bufaderon laavakivikraateri
Moganin ranta

Playa de Mogán

Kun kohteena on tylsältä kuulostava Kanariansaaret, niin valittiin hartaudella talvilomakohteeksi k-18-hotelli, jossa on miellyttävä ja tarpeeksi iso ulkouima-allas, sekä keskeinen sijainti. Millään näistä ei kuitenkaan lopulta ollut väliä, sillä lomasta tulikin löhöloman sijaan aktiivi- ja ruokaloma. Sängyt olivat huonot, uima-altaalla käytiin kerran ja k-18 hotellin aikuiset asukkaat metelöivät todella paljon. Autolla pääsi kuitenkin pois, ja päivät menikin lopulta saarta ympäri ajellessa.

Gran Canaria on kooltaan maltillinen, halkaisija noin 50km. Siinä missä saaren eteläisellä puolella on miellyttävämpi ja lämpimämpi ilmasto, niin se on myös karumpi maastoltaan. Lämmön ja auringon perässä kannattaa siis kipaista Puerto Ricoon, Playa de Mogániin, Maspalomasiin tai Playa Del Inglesiin.

Inglesin ja Maspalomasin välillä on kuuluisat Saharan hiekasta kertyneet dyynit, sekä 70-luvulla parhaat päivänsä nähnyt Yumbo ”ostoskeskus” (edit: faktat suoriksi: valmistumisvuosi olikin vasta -87), joka muistuttaa ulkoisesti Puhoksen ostaria itäisen Helsingin sydämessä. Alakerta ostarista on täynnä eri tasoisia juottoloita. Paikalla on vahva ”tule sellaisena kuin olet”-sateenkaarikulttuuri, joskin osaan paikoista ei lapset, naiset tai draq queenit ole tervetulleita. (Suora lainaus kylteistä).
Puerto Rico puolestaan on kaunista rannikkokylää ja Mogan vastaavan henkinen, joskin pienempi kalastajakylä. Jälkimmäisessä on miellyttävän ja helpon näköinen, mutta suosittu ranta.

Saaren pohjoisosissa on talviaikaan sateisempaa ja viileämpää, mutta samalla huomattavasti vehreämpää ja omaan silmään näyttävämpää. Shoppailupaikkoja tai suurempaa vilinää kaipaaville Las Palmasin ympäristö sopii erinomaisesti.

Muitakin vaihtoehtoja on. Voisin jopa mennä Gran Canarialle uudestaan, mutta majoittua jonnekin pikkukylään, tai jopa kiertää saarta kylästä kylään-periaatteella.

Alla pari hyväksi koettua vinkkiä, että mitä siellä Kanarialla sitten oikein kannattaa puuhata.

Dyynit

Maspalomas dyynit

Roque Nublo (80m korkea kivipaasi, 1813m korkeudessa)
Gran Canarian toiseksi korkein kohta. 1,5km nousujohdanteinen patikointi parkkipaikalta on vaivan arvoinen. Varaa hyvät kengät, vettä ja vaikka pienet eväät, sillä korkealla on valtava tasanne (tasanko?) jossa mahtuu hyvin hengailemaan omassakin rauhassa. Pilvinen päivä on paras ajankohta, sillä ylhäältä näkee jopa viereiselle saarelle. Vessoja en löytänyt, mutta parkkipaikan luona on matkailuautokioski, josta saa pään kokoisia ja kokonaisilla manteleilla täytettyjä marenkeja, vastapuristettua appelsiinimehua, jäätelöä yms. Myös muita patikkareittejä kulkee ympäristössä paljon.

Roque Nublo

Roque Nublo

Gran Canarian vuoristo

Näkymät Roque Nublon tasanteelta

Gran Canarian vuoristo

Marenki

Marenkiahan se siinä

Ajomatka Playa Del Inglesistä Roque Nublolle

Aja vuoristoteitä korkeuksiin katsomaan Roque Nublo-kivikeskittymää. Kannatan tässäkin avoautoa ja katto alhaalla paahtamista (nopeusrajoitusten sallimissa rajoissa, tietenkin).

Fatagan pieni vuoristokylä

Sijaitsee sopivasti edellämainitulla ajomatkalla Playa Del Inglesistä Roque Nublolle. Pysähdy lounaalle, juomalle tai osta vaikka jääkaappimagneetti. Osa ravintoloiden terasseista avaa näköalan appelsiinipuiden yli upeaan vuoristoon.

Fataga, Gran Canaria

Fataga

Bufadero de la Garita
Laavakivestä muokkautuneet kraaterit, joihin nouseva vuorovesi paiskautuu. Tarkista etukäteen milloin nouseva vuorovesi on korkeimmillaan (ja vuorovesiaikahan elää päivittäin, kävi ilmi) ja tähtää siihen, niin on jotain nähtävää kun sinisen turkoosihtava Atlantin merivesi tyrskyää mustanpuhuvaa laavakiveä vasten ja kraaterit tyhjenevät ja täyttyvät sekunneissa. Äläkä herravarjele kuvittele pääseväsi täällä uimaan. Nope. Tämä on lähellä Las Palmasia ja ostoskeskuksia, eli helppo yhdistää sinne suuntautuvaan päiväretkeen.

Bufaderon laavakivikraaterit

Bufadero de la Garita

Bufaderon laavakivikraaterit

Bufadero

Puerto De las Nieves
Rannalla kulkee kävelykatu, jonka toisessa päässä on satama, upeat kallionäköalat sekä mm. erinomaisia tapaksia tarjoavia ravintoloita ja kahviloita. Kannattaa kuitenkin kulkea kävelykatu toiseenkin päähän asti ja varata uikkeet mukaan, sillä siellä on uimakelposia laavakraatereita, joihin nousuvesi tuo maltillisemmin vettä. Näissä laavakivialtaissa on portaat ja kulku on helppoa, mutta laavakivi on toki terävää. Täältä löytyy vessat ja pukeutumistilaakin.

Auringonlasku Gran Canaria

Auringonlaskut

Arucas
Pieni vuoristokylä on viehättävä. Pieni varoituksen sana, että google maps ajattaa kinttupolun kokoisia teitä pitkin kylään. Se, että tiet on asfaltoitu, ei lohduta, kun pitää hinkata autoa mutkissa ja hytti on täynnä käsiä kun koittaa pärjätä bensasuonisille paikallisille. Isompi tie näyttää pidempää kestoa, mikä ei ihan pidä paikkansa. Ota se.

Kaikki muut kylät
Mene, koe, ihastu.

Arucasin kylä

Arucasin kylä

Mitä syödä:
Kanarianperunat Mojo-kastikkeella, valkosipulissa ja öljyssä paistetut shrimpsit, pienet öljysuolatut vihreät paprikat.

Koe:
Frederikin keikka Iskelmäbaarissa. Plussaa jos bongaat Olli Lindholmin, Simo Silmun tai Virve Rostin yleisön joukosta.

Auton vuokraus:
Keskimäärin 50e päivä. Ole tarkkana vuokraustilanteessa.
Kuvaa auto, rekkari ja auton viat ennen, ja mielellään jälkeenkin, palautuksen. Katso, että bensaa on sovittu määrä ja vuokraamon ilmoittamat kolhut on oikein. Jos huomaat muutostarpeen (huomautat, että bensaa on vähemmän kuin piti olla) kirjauta muutos sekä omaan että vuokraamon sopimuspaperiin. Luottokortti- tai käteispanttia ei välttämättä tarvita. Katso, että vakuutus on Full Insurance.

Mini Cooper 3,5 päiväksi olisi maksanut noin 150e sisältäen kaksi kuskia, täyden vakuutuksen ja rajoittamattomat ajokilometrit. Päädyimme VW New Beetle avoautoon, hintaan 225e.
Ja liikennesäännöistä sellainen huomio, että autoillessa väistä AINA ja JOKA KERTA suojatielle suuntaavia ihmisiä.

Puerto de las Nieves, Kanariansaaret

Puerto de las Nieves

Laavakiviuima-altaat

Laavakiviuima-altaat

 

You Might Also Like

7 Comments

 • Reply
  Henna
  27.1.2019 at 16:08

  Puerto Rico ja kaunis ei kyllä kuulu samaan lauseeseen!

  • Reply
   Maisu
   27.1.2019 at 21:49

   Me katseltiin sitä korkealta ja kauempaa, ja jotenkin se viehätti silmää. Myös päivä toki oli täysin pilvetön, joten ihastuin vaaleana hohtaviin rakennuksiin ja turkoosin sinertävään mereen. 🙂

 • Reply
  Tapsa
  27.1.2019 at 19:45

  Pieni tarkennus: Yumbo ostaria rakennettiin vuonna 1987 ja sen sijaan, että menisi Reetua katsomaan, voi käydä vaikka tutustumassa Kolumbuksen taloon Las Palmasissa:D

  • Reply
   Maisu
   27.1.2019 at 21:46

   No niin, faktojen tarkastus jäi selkeästi välistä ja luotin kuulemaani. Kiitos korjauksesta!
   Kolumbuksen talo olisi ollut myös mielenkiintoinen, mutta sinne ei harmillisesti ehditty.

 • Reply
  Ulla
  28.1.2019 at 17:53

  Oliko kuinka lämmintä? Tarkeniko?

  • Reply
   Maisu
   3.2.2019 at 18:13

   Saaren eteläosissa oli päivisin 20-22 astetta. Iltaisin tarvitsi kuitenkin pitkähihaisen. Saaren pohjoisosissa oli usein viileämpää, alle 18 astetta.

 • Reply
  La Roche-Posay - aurinkosuojien aatelia - Maailman ympäri 180 vuodessa
  10.11.2019 at 22:52

  […] ollen lähdetpä sitten Kanarialle syömään mojo-perunoita, Uuteen-Seelantiin nauttimaan kesästä tai Alpeille laskettelemaan, on […]

Leave a Reply