Aasia Laos

Laosin ihana rauha

2014 matkustimme kolmen sukulaisnaisen voimin Aasiaan. Aloitimme retken Bangkokista, piipahdimme Kanchanaburissa Kwai-joella ja palasimme Bangkokiin, josta lähdimme yöjunalla Laosiin. Pelonsekainen ajatus pimessä kulkevasta junasta, rotkoista ja jos vaikka mistä, sai pohtimaan lentoja, mutta ~12 tunnin junamatka makuupaikkoineen houkutti kuitenkin enemmän. Mutta mitä kaikkea Laos sitten oli?

Vientiane
Temppeleitä, Buddha-patsaiden puisto, sekä tietenkin klassikko, Patuxai-riemukaari. Hyvää ruokaa ja ranskalaisvaikutteita. Rauhallinen pääkaupunki vaikuttaa uinuvalta, mutta löytyy sieltä tekemistäkin. Ei ehkä niinkään villiä yöelämää, itse en ainakaan sellaista löytänyt, mutta iltamarkkinat oli viihdyttävät. En menisi Laosin lomalla pelkästään Vientianeen, mutta se kannattaa yhdistää useamman pysähdyksen reissuun. Aasialaisittain harvinaista Vientianessa on se, että siellä jopa kannattaa testata eurooppalaishenkisiä ravintoloita, sillä ruoka on järjestäen hyvää.

Aivan poikkeuksellisen upeasti rajattu ja tasapainotettu kuva. Eritoten Äiti-turisti pääsee oikeuksiinsa.

Pelkkää terveyttä koko annos.

Vang Vieng
Rantamakaamoita ja tubingia, sekä yöelämää sitä kaipaaville. Me nuoriso (?) napattiin isot kumirenkaat alle ja lähdettiin paahtamaan yhtä Mekogin sivuhaarajokea alavirtaan. Pysähtymättä lilluminen kesti noin 1,5 tuntia ja se oli pääasiallisesti rauhallista ja viihdyttävää. Paikoitellen oli pakko nostaa jalat ja kädet pois vedestä kun mielikuvittelu sameassa joessa uiskentelevista kauhueväkkäistä nosti pulssia. Mutta hyvinhän se sujui! Kumirengasta pystyi ohjailemaan hissuksiin, ainakin kun selvinpäin oltiin, mutta tubingin päätepysäkki tulee aika yllättäen ja ainankin meille olisi ollut huomattavaa hyötyä jos muutamaa minuuttia aiemmin olisi ollut ”Päätepysäkki! Hakeudu vasemmalle”-kyltti. Taannoin Vang Vieng pisti stopin holtittomien reppureissaajien bile-elämälle (ja lukuisille jopa kuolemiinkin johtaneille onnettomuuksille, joita alkoholissa kylpeneille nuorille sattui), joten tätä nykyä penkereet on täynnä baareja, joista kokonaiset kaksi oli auki ja muut olivat valtion sulkeamia. Keskustan tuntumassa on edelleen baareja ja rantamakaamoita, mutta tubing ei ulotu ihan sinne asti, vaikka lähelle päättyykin, ja suurin bileaikakausi on kuopattu. Jäljellä on enää Frendit-sarja pyörimässä luupilla jokaisessa makaamossa. Mutta älä käsitä väärin, jos haluat bileitä, on sellaisia vielä helppo löytää.

Suojakertoimet sitten kuntoon jos meinaatte tubingia harrastaa. Eh.

 

Bussipysäkki?

Kuva otettu bussin ikkunasta. Vahvikkeet, kaiteista puhumattakaan, oli aivan yliarvostettua näillä vuoristoteillä.

 

Luang Prabang
Pieni ja hellyttävää paikka, jonne ei voinut eksyä. Phu Sin temppeli auringonlaskun aikaan tarjosi erinomaiset näköalat kaupungin ja Mekongin ylle, mutta vaati myös loputtoman ulkorappusten kipuamisen. Auringonlaskun jälkeen pääkadulle rakentuu jälleen markkinat, josta voi ostaa mausteita, himalajasuolaa, silkkihuiveja tai oikeastaan mitä vain. Ruokapaikkoja on vierivieressä ja taso on hyvä. Myös hemmottelut, kuten hieronnat, jalkojen kuollutta solukkoa syövät kala-akvaariot ja elämäni paras kasvohoito ovat kaikki kokemisen arvoisia. Hinnat ovat länsimaisiin spahintoihin nähden suorastaan naurettavat, joten on varaa tipatakin.

Lihansyöjäkalat

Kuang Si-vesiputouksille ajaa avokuorma-autolla noin 1-1,5h, ja paikka on kyllä kulkemisen arvoinen. Vesiputousalue on puistomaisen viehättävä ja siellä voi uida useammassakin kohdassa.

Luang Prabangista on enää reilut 250 kilometriä historialliselle Plain of Jarsille. Mikä? Kukkulainen alue, jossa on liki 400 muinaista uurnaa, arviolta noin 1500-2000 vuotta vanhoja. Valitettavasti meidän aikataulu ei antanut myöden tämän paikan tutkimiseen, mutta kuuleman mukaan ehdottomasti päiväretken arvoinen, tai jopa yön yli vietettävän retken.

Kuang Si Falls

Turisti ja äiti-turisti

Keskustan tuntumaa

 

Utopia-yökerho. Kengät pois ulko-ovella.

Sutturakuva Phu Sin kukkulatemppelille johtavista portaista

Ja maisemia sieltä

 

 

Jostain syystä kuvamateriaalini tältä reissulta on jokseenkin ala-arvoista, tai ainakin epäinformatiivista. Ehkä siksi, että keskityin rentoutumaan.

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply
  Mikaela
  26.7.2017 at 11:38

  Oi vitsi oisin voinut kattoo oisko mulla ollut hyviä kuvia siltä pyöräreissultani, mähän kävin Vang Viengissä retkellä siellä laguunilla ja luolassa! Siellä oli pieni temppeli sisällä Mut hyvä reissu oli, muistelen lämmöllä ❤

 • Reply
  Maisu
  26.7.2017 at 11:58

  Aaa, niin kävitkin! Hämähäkkejä ja kaikkea. Brh.

 • Reply
  Suunnaton
  26.7.2017 at 13:45

  Laos on ihana! ❤ Se vei mun sydämeni yli 10 vuotta sitten ja edelleen haikailen takaisin.

 • Reply
  Maisu
  26.7.2017 at 13:57

  Eikö totta! Siellä on kieltämättä ihan omanlaisensa tunnelma.

Leave a Reply