Eurooppa Pohjois-Makedonia

Skopje – pala Jugoslaviaa

Olen ilmeisesti aika vahva off season-matkustaja. En välitä valtavista ihmismassoista, joten matkustaminen sesongin ulkopuolella tuo edullisempien hintojen lisäksi väljyyttä, mutta myös turvallisuuden tuntua reissulle. Suurimpana miinuspuolena on kuitenkin yleensä kelisidonnaiset asiat. Joten, kun mietimme itsenäisyyspäivän viikonlopulle sopivaa kaupunkikohdetta, jostain pompsahti mieleen liki yhtä kylmä ja harmaa kohde kuin Helsinki; Pohjois-Makedonian Skopje. Isoveljeni oli käynyt siellä vastikään (vähän parempien kelien aikaan), joten miksikäs ei! Käyty maa numero 37.

Puolalainen halpalentoyhtiö WizzAir lentää tätä nykyä suoraa ~3h reittiä Turusta Skopjeen, Pohjois-Makedonian pääkaupunkiin. WizzAiriin kannattaa valmistautua tiukan halpalentoyhtiön tavoin. Käsimatkatavaroiden koot on pieniä ja itseasiassa tavalliset käsimatkatavarat olisi tulleet kalliimmaksi kuin yksi laukku ruumaan, joten otimme ruumalaukun. WizzAirilla on periaatteessa ihan toimiva applikaatio, mutta jostain syystä emme saaneet menomatkan check iniä tehtyä siellä, josta syystä jouduimme maksamaan 30e/hlö lentokenttävirkailijan tekemästä check inistä ja käsin kirjoittamasta boarding passista. Tähän ei selittelyt auta, vaan oma check in on oltava tehtynä digitaalisesti ja boarding pass pitää olla printattuna. Ankeaa.

Myöskin Turun lentoasema oli aivan yhtä ankea. Skopjen lento oli täynnä ja siinä me, koneellinen ihmisiä, jonotettiin passintarkastukseen ja turvatarkastukseen yli tunnin verran portaissa seisten. Cmoon. Positiivista oli, että ongelma oli selkeästi tiedetty, sillä lento ei kuulemma lähde ennen kuin jono on hoidettu.

Majoitus

Saavuttiin Skopjeen keskiviikkoiltana, joten meillä oli kolme kokonaista päivää aikaa, ennen sunnuntain aamulentoa takaisin. Hintataso Skopjessa on vielä naurettavan alhainen, joten pröystäiltiin ja majoituttiin DoubleTree By Hiltonissa noin 90 euron yöhinnalla. Tämä sisälsi kattavan ja laadukkaan buffa-aamiaisen (tekivät muuten todella hyviä munakkaita!), sekä kylpylän vapaan käytön.

Munakkaan lisäksi aamiaisella oli tarjolla runsas valikoima marjoja ja hedelmiä, kokonaisina ja pilkottuina, suolaisia ja makeita leivonnaisia joka makuun, joista täydellisyyttä hipova focaccia oli lempparini. Oli pannareita, vohveleita, lihaa, sekä mm. lukuisia eri juustoa, sillä Pohjois-Makedonia näyttäisi olevan juustorakastajien luvattu maa.

Hilton sijaitsi noin viiden kilometrin päässä keskustasta, joten kuljimme paljon taksilla. Jokainen kuljettaja oli kiinnostunut meistä turisteina. He olivat luotettavia ja ystävällisiä, ja liki kaikki puhui englantia sen verran, että pystyimme vaihtamaan muutamia sanoja paikallisista ruuista ja nähtävyyksistä. Viiden kilometrin taksimatka maksoi noin 180 denaaria, eli kolmisen euroa (1€ = 61 denaaria). Matkaintoa kuitenkin vähän lannisti ”ei täällä mitään turvavöitä tarvita, on turvallista muutenkin”, sekä taksikuskien jatkuva röökaaminen autossa. Tästä voinet jo päätellä, että röökiä sai vetää kaikkialla, myös mm. ravintoloissa sisällä. Ah.

Edullisempia majoituksia löytyy hyvin, ja jos kiinnostusta on esimerkiksi yöelämään, niin kannattaa valita hotelli keskustasta.

Millainen Skopje sitten oli matkailijalle?

Vuonna 1963 kaupunkia ravisteli massiivinen maanjäristys, joka tuhosi rakennuksia valtoimenaan. Uudelleenrakentaminen alkoi pian ja ajan hengen mukaisesti lopputuloksena on brutalistinen arkkitehtuuri. Jugoslavia, Venäjä, tiedäthän?

Skopje ei ole ostosparatiisi, vaan patsailla täytetty helposti lähestyttävä kaupunki. Bazaari on mielenkiintoinen kokea, mutta se on myös täynnä krääsää, jota en suosittele ostamaan. Kahviloita ja leipomoita on paljon, ja ravintoloissa ruoka on edullista ja hyvää, joskin hyvin lihapitoista. Vardar-joki jakaa kaupungin kahtia. Uudella puolella on patsaiden lisäksi tori, kävelykatu, ravintoloita, sekä Äiti Teresan kotimuseo. Vastakkaisella puolella on vanha kaupunki, kojuja toisensa perään sekä valtava jokatavaran bazaari. Molemmissa on oma viehätyksensä ja alueet ovat helposti käveltävissä.

Entä oletko jo kuullut Skopjen patsasfiaskosta? 2010-luvulla kaupunkiin päätettiin rakentaa patsaita ja myös neljä barokkityylistä laivaa satojen miljoonien eurojen arvosta, eikä lopullista hintalappua taideta edes tietää. Patsaita on naurettava määrä ja somessa onkin kiertänyt hassunhauska ”laske montako patsasta bongaat 24h aikana”-leikki. Joku sai reilut 60 patsasta vuorokaudessa. Itse näin saman määrän yhden taksimatkan aikana. Oikeasti. Holtittoman kansallismielisen rahankäytön lisäksi erityisen typerää patsasfiaskossa on se, ettei Pohjois-Makedoniassa Aleksanteri Suurta (ja hänen vanhempiaan Filippos II ja Olympia) saa mainita patsaiden yhteydessä nimeltä, joten massiivinen Aleksanteri Suuren patsas onkin ”suuri ratsastaja” (tms). Miksi? Koska Kreikka does not approve.

Paikallisia onkin pohdituttanut miksei rahoja laitettu infran rakentamiseen tai terveyspalveluihin. Kaupunkia kiertäessä ei voi kuin ihmetellä samaa, mutta selvähän se on: rahaa upposi säkkitolkulla korruptioon.

Äiti Teresan museo, Skopje
Äiti Teresan museo
Aleksanteri Suuren patsas
Aleksanteri Suuri, eli ”suuri ratsastaja”

Skopjessa huomionarvoista on se, että kaupunki on vuorten ympäröimä. Tässä on hyvät ja huonot puolensa. Hyviä ovat upeat luontokohteet, kuten Matka-Kanjoni niminen vuono noin puolentunnin ajomatkan päässä sekä Vodno-vuoren Millenium-risti ja sinne vievä näköalahissi. Huonoja puolia on, että erityisesti talvella kaupunki on usein harmaan saastesumun peittämä ja näköaloja ei ole. Suurimmaksi osaksi emme edes nähneet vuoria, sillä sumupilveä oli niin paljon. Olin myös koko viikonlopun flunssainen, joten patikointi ei olisi muutenkaan ollut vaihtoehto, mutta paikallisilta sain vahvan suosituksen tulla Pohjois-Makedoniaan keväällä tai kesällä.

Vinkit Skopjeen?

  • Mene lämpimämmillä keleillä
  • Käy hyvällä säällä Vodno-vuorella ihailemassa näköaloja
  • Matkaa Matka-Kanjonille päiväretkelle, veneile Matkajärvellä tai patikoi vuonolla
  • Maistele Baklavaa ja uppopaistettuja rinkeleitä, joiden nimeä en enää muista
  • Syö juustoja
  • Bongaa niitä hiton patsaita

Skopje ei ole ostosparatiisi, vaan patsailla täytetty helposti lähestyttävä kaupunki. Bazaari on mielenkiintoinen kokea, mutta se on myös täynnä krääsää, jota en suosittele ostamaan.

Skopje - vanha kaupunki
Skopjen sievä vanha kaupunki
Vanhan kaupungin paikalliset herkut
Ne uppopaistetut rinkelit, joiden nimi on hukassa
Skopje kivisilta
Vanha kivisilta
Skopje vanha kaupunki
Vanha kaupunki

You Might Also Like

17 Comments

  • Reply
    miQ
    4.1.2020 at 00:19

    Noi rinkelit näyttää vähän churroilta? 😀 Mut onpa kyllä ikävää jos rahaa on palanu miljoonatolkulla johonkin patsaisiin… Kaakkois-Eurooppaa täytyy kyllä kokeilla jossain kohtaa 😊

    • Reply
      Maisu
      4.1.2020 at 22:51

      Joo, ne on aivan kuin churroja, mutta jollain muulla nimellä ne siellä kulki. Ja mitä Balkaniin tulee, suosittelen lämpimästi!

  • Reply
    Arja / Elämänmakuisia matkoja
    5.1.2020 at 18:12

    Kiva kuulla kokemuksia ja vinkkejä Skopjeen. Etenkin nuo luontokohteet houkuttelevat ja tietysti suorat lennot Turusta 🙂

    • Reply
      Maisu
      5.1.2020 at 19:10

      Mukava kuulla! Hyvää alkanutta reissuvuotta, Arja 🙂

  • Reply
    Pirkko / Meriharakka
    5.1.2020 at 21:36

    Skopje on kyllä näkemisen arvoinen – siis tuon keskustan mahtipontisuus kaikkine patsaineen.
    Itselleni patsaista jäi mieleen myös kyrillisten kirjainten keksijät, jotka olivat saaneet tuonne patsaansa:
    https://meriharakka.net/2013/09/08/kielitaidoton-omatoimimatkailija/

    • Reply
      Sari / matkalla lähelle tai kauas
      6.1.2020 at 03:08

      Skopjeen olen jo kerran ollut matkalla mutta reissu peruuntui. Tämä juttu sai taas innostumaan paikasta. Kiitos hyvistä vinkeistä kaupunkiin

      • Reply
        Maisu
        6.1.2020 at 13:24

        Toivottavasti saat uuden reissun järjestymään. Nyt on hyvää aikaa mennä, kun muita turisteja on vielä sangen vähän.

    • Reply
      Maisu
      6.1.2020 at 13:21

      Näin on. Täytyypä käydä lukaisemassa postauksesi aiheesta 🙂

  • Reply
    Suunnaton
    5.1.2020 at 22:03

    Olipa kiva kuulla positiivisia kokemuksia Skopjesta! Etenkin nuo luontokohteet alkoivat kiinnostaa.
    Mulla on Makedoniasta kokemusta ainoastaan Ohridista, jossa piipahdettiin aikoinaan muutaman päivän verran Albaniassa reissatessamme. Se oli ihan mahtava kohde off-seasonilla, kun turistimassat puuttuivat suloisesta rantakaupungista.

    • Reply
      Maisu
      6.1.2020 at 13:22

      Kiva puolestaan kuulla positiivista Ohridista, sillä voisin hyvin lähteä kesällä tänne uudestaan tutkimaan muuta kuin pääkauounkia.

  • Reply
    Piyya
    6.1.2020 at 15:35

    Skopje on tosiaan tällä hetkellä seuraava listallani ja mahdollisesti toteutumassa jo maaliskuun alussa.
    Olisi kiva saada tuo Ohrid mahtumaan matkaan mutta taitaa vielä jäädä tällä kertaa, katsotaan.
    Patsaita siis bongailemaan 😊

    • Reply
      Maisu
      6.1.2020 at 15:50

      Mukava kuulla! Jään mielenkiinnolla odottamaan mahdollista postausta ja fiilistäsi kaupungista.

  • Reply
    Marttiina | Onioni.fi
    11.1.2020 at 08:23

    En ihan vieläkään tiedä mitä mieltä olen Skopjesta, se oli niin hämmentävä paikka noine patsaineen ja muine monumentteineen. Jäi ehkä kaupunkina vähän etäiseksi, joskin meidän hostellin paikallinen isäntä perheineen olivat mahtavia; antoivat paikallisista hyvin ystävällisen ja huumorintajuisen kuvan. Matkalla Skopjeen Albaniasta pysähdyttiin Ohrid-järvelle, joka oli viehättävää aluetta. Sinne voisi Skopjen kautta palata.

    • Reply
      Maisu
      11.1.2020 at 12:13

      Ymmärrän hyvin. Itsellekin pelkkä postauksen kirjoittaminen oli vaikeaa, sillä kaupugista oli vaikea saada otetta.

      Useampu on kehunut Ohridia, se kuulostaa vierailun arvoiselta.

  • Reply
    Paula - Viinilaakson viemää
    11.1.2020 at 21:33

    Minua kiinnostaisi kovasti käydä Skopjessa ensi kesänä, joten olipas mukava lukea tätä. Aika hauska tarina tuo patsasjuttu. Täytyy pitää silmät auki sitten jos sinne asti päästään. Vähän ehkä hirvittää tuo Wizzair koska meillä on lapsia mukana, mutta eiköhän siitäkin jotenkin selvitä. Tämä lisäsi innostustani paikan valintaan.

    • Reply
      Maisu
      12.1.2020 at 11:44

      Kyllä se Wizzair lienee ihan handlattavissa, mutta luulen, että lapsiperheen pitää vaan erityiden tarkasti syynätä heidän käytännöt ettei tulisi vaikkapa ylimääräisten kustannusten osalta ”pikku”ylläreitä.

  • Reply
    Mikko / Matkalla Missä Milloinkin
    3.5.2023 at 17:57

    Tuo on totta. Itsekin tykkään matkustaa suosituimman sesongin ulkopuolella välttääkseni ruuhkat. Toisaalta luontokohteet ovat suurin kiinnostuksenkohteemme, jonka vuoksi näiden välillä täytyy usein tehdä enemmän tai vähemmän kompromisseja. Balkan luontokohteineen kiinnostaisi yleisesti itseäni paljon. Ja tuo patsasjuttu tosiaan oli mielenkiintoinen!

Leave a Reply