Aasia Vietnam

Kokkauskurssi Vietnamissa

Yksi tärkeimpiä syitä matkustaa Vietnamiin on ehdottomasti ruoka. Se on aivan poikkeuksellisen hyvää. Joten kun viime syksyn matkasuunnitelmat alkoivat hahmottua ja päätimme suunnata Vietnamiin niin tiesin, että kokkauskurssille on ehdottomasti päästävä. Olen käynyt muutamilla vastaavilla Suomessa ja olen pitänyt niistä. Joten millainen sitten oli kokkauskurssi Vietnamissa?

Keski-Vietnamissa sijaitseva ja Vietnamin kauneimmaksi kaupungiksi kutsuttu Hoi An tuntui parhaalta paikalta kokkauskurssille ja valinnanvaraa oli. Koska ruualla ei leikitä, laitoin sähköpostikyselyn TripAdvisorissa parhaat arvosanat saaneeseen Golden Lotus Cooking Schooliin. Sain vastauksen nopeasti ja sovittiin setit kuntoon seuraavalla päivälle.

40 dollaria per henkilö sisälsi:

  • autokyydin hotellilta torille, torilta keittomestoille ja lopulta takaisin hotellille
  • tuoreet yhdessä valitut ostokset
  • mehu- ja hedelmätauon
  • vapaavalintaisia juomia niin paljon kun jaksoi
  • kattavan englanninkielisen opetuksen
  • 2 ruokalajia per henkilö
  • syömäpuikot ja raastimet kotiinviemisiksi
  • reseptit

Meidät noudettiin aamulla hotellilta, sovitusti klo 9 ja ensitöiksi saimme kaikkien tuntemat riisihatut päihimme. Jotenkin oli sellainen vahva tunne, että hattu soveltuu paremmin pienempipäisille ja -kokoisille aasialaisille, kuin isoille suomalaisille..

Kokkikoulun omistaja ja vetäjä Linh esittäytyi ja kertoi mitä puuhataan ja antoi lapullisen ruokavaihtoehtoja. Saimme molemmat valita yhden alkupalan ja yhden pääruuan, jotka päivän aikana toteutettaisiin. Samalla kävi myös ilmi, että onnistuimme saamaan privakurssin, eli olimme päivän ainoat osallistujat.

Suuntasimme sen oloiselle torille, että Essi Ennakkoluulona en itsenäisesti olisi päätynyt sieltä mitään ostamaan, mutta kuinka väärässä taas olimmekaan. Linh kierrätti meitä sisällä ja ulkona, esitteli raaka-aineita ja järjesti maistiaisia. Kun raaka-aineet valitsemiimme ruokiin oli kasassa, siirryimme smoothieille. Settiin kuului toki myös lautasellinen supermeheviä rambutaneja.

Jatkoimme matkaa itse lokaatioon. Jutustellessa Linh kertoi pyörittävänsä kokkikoulutoimintaa kotonaan siskonsa kanssa ja pitävänsä vieressä myös ravintolaa. Tämä kokkikoulu tosiaan oli suuren omakotitalon alakerrassa ja paikalla meitä odotti iso ammattitasoinen keittiö, sekä englantia puhumaton sisar.

Linhin sisar puuhaili ympärillä, eli milloin esilämmitti jotain, milloin tiskasi, välillä tarjosi juotavaa ja joko hymyili kannustavasti tai nauroi rävellyksillemme. Linh antoi ohjeet ja tarvittaessa opasti tarkemmin. Ja miten hauskaa se olikaan!

Teimme alkupaloiksi uskomattoman meheviä ja rapsakoita kevätkääryleitä, sekä papaijasalaatin jokiravuilla. Pääruuaksi valitsin jokirapu-nuudeliwokin ja mies päätyi klassiseen Cao Lau-keittoon. Ja siinä me kokkailtiin menemään. Kotoisaan ruuanlaittoon verrattuna tietenkin parasta oli, että joku vain huomaamatta siivosi jäljet sitä mukaa kun edettiin, ja toi uusia puhtaita tarvikkeita eteen.

Niin että oliko se kokkauskurssi Vietnamissa vaivan ja rahan arvoinen? Noh, aterioista tuli valtavia ja aivan valtavan hyviä. Joten olit sitten aloitteleva kokkausräveltäjä, tai pidemmällä skenessä oleva, niin päivästä saa varmasti jotain irti. Mene, syö, koe.

Lihatiski


Kevätkääryleet in the making

Shrimp puff / Shrimp cracker, eli se uppopaistettaessa isommaksi laajeneva vaalea paremmanmakuinen versio riisikakusta.

Cao Lau-keitto

 

Huomio 1. Sori kuvien laadusta. Nyt on vaan crappy-puhelinlaatua tarjolla
Huomio 2. Laita viestiä, jos haluat reseptit näihin.

You Might Also Like

1 Comment

Leave a Reply