Amerikka Kalifornia Nevada USA

Salvation Mountain ja Bombay beach, USA

2015 loka-marraskuun taitteessa olin ystäväni kanssa #kaikistaenitenparasroadtrip –reissulla USA:n länsipuoliskolla. Matkalla San Diegosta Las Vegasiin poikettiin päiväretkellä oudossa väriläiskässä nimeltä Salvation Mountain. Samalla koukattiin nestemäiseltä kalmalta haisevan suolajärven luo, ja näin kokemusta rikkaampana voin jakaa ilmaisen vinkin, että se ei toimi hajuherkille ihmisille.

Mikä juttu?

Salvation Mountain
Keskellä autiomaata on kukkula, joka on maalattu riemunkirjavaksi. Vieressä on hippipakua, hevosvankkuria, moottoripyörää, autonrenkaita, sekä tekometsä. Kaikki maalattu yhdeksi isoksi yksisarvisen, auringon ja sateenkaaren räjähdykseksi – lyijyttömällä maalilla, tietenkin. Kirjoitukset ja tekstinpätkät ovat kaikki kristinuskoon liitännäisiä, esimerkiksi lainauksia raamatusta. Kaiken takana on yksi, jo edesmennyt, paikallinen asukas Leonard Knight. Yhdysvaltojen kansantaiteenyhdistys on tehnyt tästä suojelukohteen jo vuonna 2000, ja kyllä se oli viihdyttävä paikka käväistä. Kukkulan päälle voi kiivetä ja tekometsässä samoilla. Että joo, GOD IS LOVE, vaan teillekin.

Salton Sea, Bombay Beach,
Kivenheiton päässä (no, reilut 30 km) Salvation Mountainista, keskellä Coloradon aavikkoa (kuitenkin Kalifornian osavaltiossa) sijaitsee pystyynkuollut suolajärvi. Se on alunperin syntynyt 1900-luvun alussa vahingossa kun kastelukanavat pettivät ja tätä nykyä se on Kalifornian suurin järvi. Vielä 50- ja 60-luvulla paikka oli eloisa resort-kohde, ”aavikon ihme”. Uintia, vesiurheilua, jahteja, golfia ja ravintoloita. Järvi aavikolla oli kuitenkin juuri niin tuhoon tuomittua kuin miltä kuulostaakin. Vesi ei kiertänyt, aavikolla ei sada ja läheisiltä maatiloilta valui likaa ja torjunta-aineita, mikä aiheutti järven saastumisen ja suolautumisen.

Jostain käsittämättömästä syystä Bombay Beachin ympäristössä on kuitenkin edelleen asutusta 250 hengen voimin. Lähimpään kauppaankin on 65 kilometriä. Ehkä siihen hajuun, joka on sekoitus vahvaa suolaisuutta ja mändäntyviä raatoja, tottuu? Välillä ilmassa oli myös polttoaineen katku. Paikka näyttää maailmanlopun kokeneelta – enkä voi tarpeeksi painottaa, että siltä siellä myös haisee. Rantakävelykin tapahtuu eri hajoamisvaiheissa olevien kalan-, linnun- ja karjaraatojen päällä.

Minä en kestänyt hajua, joten sain otettua vain kolme kuvaa; kaksi kaloista, yhden linnunraadosta. En myöskään kyennyt kävelemään aivan rantaan asti. Muut kuvat ovat (ilmeisesti hajuaistittoman) ystävän ottamia.

Kenelle?
Uniikkeja paikkoja etsiville.

Pääsy?
Vuokra-auto.
300km / 3h ajomatka Losista kaakkoon
240km / 2,5h San Diegosta itään

Me ajoimme San Diegosta Salvation Mountainille, josta koukkaus Bombay beachille ja illaksi Las Vegasiin. Tie Vegasiin on pitkä ja suora ja näin päin ajettuna kaupungin näkee kauniissa iltavalaistuksessa pitkältä kun tie kaartuu isojen hotellien ohitse.

Muuta?

Ei pääsymaksuja. Muista tankata auto! Herkkävatsaisten kannattaa syödä vasta Bombay Beachin jälkeen.
Matkalla on myös useita pieniä kyliä joissa yöpyä.

You Might Also Like

No Comments

    Leave a Reply